Vintage én tweedehands fashion bij Flamingo

Vintage en tweedehands kleding is duurzaam en uniek. Deze winkels schieten als paddenstoelen uit de grond, de laatste aanwinst in onze stad is Flamingo op de Vrouwensteeg.

Het was nu of nooit toen Eva de Haan en Justine Glasbergen het leegstaande pandje zagen op de Vrouwensteeg. De Haan: “Het was altijd onze droom om een eigen winkel te beginnen. De eerste stap zetten is echt eng. We zagen het pand en binnen twee weken was het geregeld. En hier staan we dan.” Hier is in Flamingo, een winkel voor vrouwen met vintage en tweedehands kleding. “Het meeste is vintage, die kleding komt echt uit een ander tijdperk. Het leuke daaraan is dat het uniek is, je komt er in Leiden niet zo snel iemand anders in tegen. Ook is de kwaliteit vaak beter en natuurlijk is het duurzaam.”

Overal en nergens
De dames kopen de vintage kleding ‘overal en nergens’: op beurzen, groothandels en marktjes. Glasbergen legt uit: “Je moet er echt tegenaan lopen. We worden er zelf best hebberig van.” Ook is er een rek met tweedehands kleding. Klanten kunnen die inbrengen via een heel handig systeem: gewoon foto’s via whatsapp naar de winkel versturen en de eigenaressen beoordelen of ze het willen verkopen of niet. Dat scheelt weer met tassen sjouwen. Ook is er een online shop waar kleding gekocht kan worden. Flamingo staat trouwens voor een levenswijze: wees niet bang om anders te zijn en om op te vallen. Of: be a flamingo in a flock of pigeons.

Mooie doorloop
Volgens de dames is de Vrouwensteeg steeds leuker aan het worden. “We hebben Mix & Fix als gezonde buren, Plato aan de overkant en nog een biologische supermarkt. Het is een mooie doorloop als zijstraat van de Haarlemmerstraat, mensen weten het steeds meer te vinden”, vertelt Glasbergen. De klantenkring is breed, van studenten tot jonge meiden en van moeders tot oudere dames. “Je vindt hier kleding in de maten xs tot en met xl, iedereen kan er terecht. Het goedkoopste is een armbandje van een euro, het duurste een jas van €60,00. We verkopen jurkjes, truitjes, broeken, accessoires, tassen en schoenen, ook onze cowboyboots zijn erg mooi.”

Upcoming
Is de Leidenaar een beetje fashionable? De Haan vindt van wel: “We zijn hier nog niet zover als in Amsterdam of andere grote steden, maar je merkt dat vintage hier echt upcoming is. Vooral de combinatie van vintage met tweedehands of nieuwe kleding is populair. Dat doen Justine en ik ook.”MEER INFORMATIE


Flamingo
Vrouwensteeg 9, Leiden
Website