35 jaar Koetshuis de Burcht

Jochem Myjer zong er voor het eerst ‘La La La Leiden’, (toen nog) prins Willem-Alexander gaf er een afscheidsfeest toen hij Leiden als student verliet en zijn moeder opende in 1981 het restaurant. Koetshuis de Burcht bestaat 35 jaar en dat is reden voor een feestje.

Tom Holswilder begon 34 jaar geleden als kok in het Koetshuis, al snel werd hij chef-kok en later bedrijfsleider. “Dat was een hele andere tijd. Er waren nog geen terrasboten in Leiden, er waren sowieso veel minder restaurants en cafeetjes als je het vergelijkt met nu.” In 1997 nam hij het restaurant over. Onder zijn beleid groeide het Koetshuis uit tot een bekende plek voor koffie, lunch, diner en feesten. De keuken is Frans getint, zo staan onder andere op de kaart tournedos, varkenshaasmedaillons, sliptong, zeewolf, portobello en diverse soepen en salades.

Koetsenstalling
Het Koetshuis, liggend aan de voet van de Burcht, kent een rijke geschiedenis. Het gebouw stamt uit het jaar 1657, dat was de tijd dat Leiden de Lakenstad van Nederland was. Kooplieden die hun waren kwamen verkopen, stalden hier hun koetsen. Naast deze koetsenstalling was er het Herenlogement waar de kooplieden konden overnachten.

Wall of fame
Anno 2016 is het publiek veel breder: van toeristen tot politici, van studenten tot ouderen en van echte Leidenaren tot BN’ers. Er is zelfs een heuse wall of fame in het restaurant van alle bekende gasten. “We hebben veel trouwe gasten die al minstens twintig jaar koffie komen drinken of lunchen. Ook zijn sommige medewerkers al vanaf het begin af aan in dienst.” Dit jaar is Holswilders vrouw Clarita Maduro mede-eigenaar geworden. Ze vertelt: “Ik was hier al zo vaak. Veel mensen dachten dat ik geen andere baan had, maar ik heb mijn vorige baan hiervoor moeten opzeggen. Ik hou ervan om mensen in de watten te leggen, het Koetshuis geeft me zoveel positieve energie.”

Ouderenzorg
Vanwege het 35-jarig bestaan geeft het echtpaar Holswilder op 19 augustus een jubileumfeest in de Hooglandse Kerk. “Het wordt een feest voor elke Leidenaar. Er is een goed doel aan verbonden, namelijk de ouderen zorg. Daar hebben we zelf ook ervaring mee omdat onze ouders in een verzorgingstehuis wonen. De verplegers en verpleegsters doen zulk goed werk, die mogen best wel eens in het zonnetje gezet worden”, vertelt Maduro. Er zijn 300 vip-kaarten, normaal worden die kaarten voor veel geld verkocht maar voor dit feest worden ze juist weggegeven aan ‘de toppers uit de ouderenzorg’. “Dat zijn toch de echte vips! We zijn langs veel verzorgingstehuizen in Leiden gegaan om de kaarten weg te geven. Dat was zo mooi om te doen.” Daarnaast krijgen vrijwilligers van verzorgingstehuizen een high tea aangeboden en na het feest is er voor bewoners koffie met gebak. Op het jubileumfeest zijn diverse surprise acts, de avond is geheel verzorgd met hapjes en drankjes en kaarten kosten €25,00 per persoon.MEER INFORMATIE


Koetshuis de Burcht
Burgsteeg 13, Leiden
Website