Concept store Mei: taart, vintage en een pup

Tussen de vintage- en tweedehandskledingwinkeltjes in de Pieterskerk Choorsteeg is onlangs een vintage en fairtrade woonwinkel geopend. Naast het speuren naar hebbedingetjes kan je er ook taart eten.

Dat zit zo: eigenaresse Mandy de Groot had tot voor kort een taarten- en lunchwinkel in Den Haag. Dat liep goed, een beetje te goed zelfs want ze was alleen maar aan het werk. „Tijd voor leuke dingen had ik niet meer, ik was een bakmachine geworden.” Ze besloot om de zaak te verkopen en verhuisde naar Leiden. „Ik koos voor mezelf en wilde iets doen waar ik mijn creativiteit weer helemaal in kwijt kan. Als je iets doet waar je helemaal achter staat, dan straal je dat ook uit op anderen. Voor mij is dat een combinatie van reizen, fairtrade, vintage en taarten bakken.” Het pand in de Pieterskerk Choorsteeg kwam vrij en zo viel alles op zijn plaats. Concept store Mei opende afgelopen maand haar deuren.

Tegenhanger van de consumptiemaatschappij
Je vindt er meubels, woonaccessoires, vazen, sieraden, kandelaren, kaarten en toilettasjes. De spullen neemt De Groot mee van haar reizen, zo was ze onlangs nog in Guatemala, Belize, New York en Marrakesh. Op de agenda staan nog Cambodja en Indonesië. Ook speurt ze geregeld marktjes af en krijgt ze via via vintage items. „Het zijn spullen waar je blij van wordt. Alle producten zijn fairtrade of vintage, als een tegenhanger van de consumptiemaatschappij. Mensen worden zich steeds meer bewust van het milieu. Ik zou in de toekomst nog wel willen uitbreiden met verzorgingsproducten en kleding.” Het duurste in de winkel is een kast van €375,00, het goedkoopste een vaasje van €3,50.

Carrot cake
Daarnaast kan je bij Mei ook koffie en thee bestellen en natuurlijk taartjes eten. Het achterste deel van de winkel is daarvoor bestemd. Elke week staan er andere taarten op het menu, tijdens het interview konden we kiezen uit chocolade truffeltaart, hot brownie oreo sundae, caramel dadel boterkoek en ouderwetse homemade cake. De lievelingstaart van De Groot is overigens carrot cake. „Ik heb geen vaste kaart, ik bak elke week waar ik zin in heb.”

Altijd mei
De naam van de winkel ‘Mei’ heeft een mooi verhaal. De tante van De Groot woonde in een verzorgingstehuis. „Ze zei altijd tegen me dat ze op de maand mei wachtte, want dan is het zulk mooi weer. Ik wilde deze herinnering laten terugkomen in de winkel. Hier is het dus altijd mei.”MEER INFORMATIE


Concept Store Mei
Pieterskerk Choorsteeg 18, Leiden
Website