Honderd verschillende soorten thee

Tussen de vele koffietentjes die onze stad rijk is, opende er afgelopen maand een theewinkel. Thee staat voor rust en dat mag best in een wereld waar rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan de norm is.

Zoals zoveel Nederlanders begint Fredt Moers de dag met een kopje koffie, maar hij houdt ook erg van thee. De Voorschotenaar komt uit de kunst- en cultuurhoek en vond het na jarenlang met zijn hoofd werken een uitdaging om juist met een fysiek product te werken. „Ik ontdekte een paar jaar geleden een theewinkel in Ouddorp en kocht er een aantal soorten thee. Het was zo lekker en ik begon me er meer in te verdiepen.” Hij wist dat er een pandje in de Pieterskerk-Choorsteeg vrijkwam en besloot het te huren voor zijn theewinkel. „Deze steeg spreekt me aan. Het is een mooi stukje Leiden, heel authentiek.” Negen maanden lang werd er verbouwd, er werd opnieuw gestuct, er werd nieuwe elektra aangelegd en het binnenplaatsje werd opgeknapt. „Ik wil van de winkel een prettige, serene omgeving maken waarin vele zintuigen worden geprikkeld.”

Vanzelfsprekend
De thee die Moers verkoopt komt van een vrij jong bedrijf. „Ik was op zoek naar een importeur die duurzaam ondernemen en biologische productie vanzelfsprekend vindt. We kopen de thee groot in, verpakken het zelf en verkopen het onder de naam ‘Moers – thee & meer’.”

Oxideren en fermenteren
Thee komt van oorsprong uit China. Het verhaal gaat dat rond drieduizend jaar voor Christus een Chinese keizer een pot water op een vuurtje had staan. Er vielen wat bladeren van de Camellia sinensis (de theestruik) in het kokende water. De keizer proefde het en ontdekte dat dit best lekker smaakte. Het productieproces van thee is nu wel wat veranderd: theeblaadjes worden geplukt van de struik, gerold en afhankelijk van de theesoort wel of niet geoxideerd en tot slot gedroogd. Er bestaan verschillende soorten thee: zwarte thee, groene thee, witte thee, oolong en Pu-Erhthee. Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en groene thee niet. Voor witte thee worden er alleen maar de bladknopjes gebruikt. Pu-Erhthee wordt niet geoxideerd maar gefermenteerd.

Vers gezette dosis theïne
Moers heeft ruim honderd verschillende theeblends in zijn winkel: zwart, groen, wit, oolong, Pu-Erh, lapacho en maté, maar ook kruidenthee en fruitthee en zelfs enkele combinaties met groente zoals wortel, tomaat of broccoli. „Ik houd zelf erg van pure theeën, mijn favoriet is op dit moment de groene thee Lung Ching.” De prijzen variëren van €3,00 voor een zakje losse thee tot €7,50. Het assortiment wordt de komende tijd nog meer uitgebreid. Naast thee verkoopt Moers ook theegerelateerde producten zoals Italiaans tafellinnen, handgemaakte keramiek, eerlijke chocolade en snoep van echte snoepkunstenaars. De theewinkel biedt ook ‘tea to go’ aan. Klanten kunnen er vanaf half negen in de ochtend terecht voor een dosis vers gezette theïne. In de toekomst wil Moers nog theeproeverijen gaan organiseren.MEER INFORMATIE


Moers thee & meer
Pieterskerk-Choorsteeg 22, Leiden
Website