From Russia with Love

Kaviaar, borsjt, pap, salades, berkensap en matroesjka’s, zomaar wat producten uit de Russische winkel Magazine op de Haarlemmerstraat. 
De eigenaren van de winkel zijn de Russische Yulia en haar man. Ze hebben naast de winkel een stichting opgezet om ook bijeenkomsten te organiseren en meer te betekenen voor de Russische gemeenschap en mensen die geïnteresseerd zijn in de Russische cultuur. In deze regio wonen namelijk flink wat mensen uit de voormalige Sovjet Unie en ook mensen die als hobby de Russische taal proberen te leren.

ld_russische magazin 2

Moet je proeven
Maar laten we bij het eten beginnen. Tijdens Russische of Oost-Europese feesten is het traditie om volle tafels met eten aan de gasten te serveren. Dan komen er schalen met salades op tafel, zoals salade Olivier (te vergelijken met de huzarensalade) of een taartsalade met haring. Ook typisch zijn de chutneys van aubergine en courgette die de Russen gebruiken als beleg op brood of bij hun avondmaal zoals wij met onze appelmoes doen. We zien verschillende soorten pap: griesmeel en boekweit. Vooral dat laatste schijnt heel gezond te zijn. Ook nog diverse zuivelproducten zoals tvoróg (kwark), en keyfir (een gezonde, zure zuiveldrank). De winkel heeft verder kaviaar, kant en klare soepen (natuurlijk borsjt), kruiden, paddenstoelen, augurken, kool en paté. In de vriezer liggen nog diepvriesgerechten zoals Pelmeni (kleine deegballetjes met gehakt, te vergelijken met ravioli) en Vareniki (stukjes deeg met vegetarische vulling zoals aardappel, witte kool of paddenstoelen). Het lievelingsgerecht van Yulia? “Ik kan echt niet kiezen, alles is zo lekker!” Voor de zoetekauwen zijn er ook nog Russische lekkernijen: chocola met gedroogd fruit en honingtaart genaamd ‘Marlenka’. “Dat is een hele populaire taart in Oost-Europa die je bijna overal kunt kopen. Die moet je echt proeven.”

Matroesjka’s
Bij al dat eten moet ook wat gedronken worden. De winkel heeft onder andere berkensap en het traditionele drankje Kwas. Dat laatste is een licht koolzuurhoudende drank op basis van water, roggemeel en mout en wordt vaak gedronken als mensen net uit de sauna komen, om weer af te koelen. Verder natuurlijk ook alcoholische dranken. Yulia vertelt: “We hebben bier uit Rusland, Tsjechië en Roemenië. Daarnaast wijnen uit Georgië, die zijn heel lekker want het klimaat is daar goed, Roemenië, Moldavië en Macedonië. Er bestaat geen Russische wijn omdat het daar te koud voor is.” Naast eten en drinken verkoopt de Russische winkel ook cadeautjes zoals t-shirts, kinderboeken, iconen (afbeeldingen van heiligen), servies, badproducten, cd’s en matroesjka’s. “In Nederland zeggen mensen van ‘baboesjka’s’ maar dat betekent ‘omaatjes’. Eigenlijk is dat gewoon fout!” Alle producten worden vanuit Rusland en Oost-Europa via Duitsland naar Leiden gebracht.

Opa Vorst
Voor eerder genoemde stichting worden maandelijks bijeenkomsten georganiseerd. Yulia: “Het gaat ook om ontmoetingen of mensen die nieuwe mensen willen leren kennen. We helpen bovendien als iemand een leraar Nederlands of Russisch nodig heeft om de taal te leren. Maar we organiseren ook voor kinderen leuke dingen, zoals met Kerst. Bij ons heet de Kerstman ‘Det Maroz’, letterlijk vertaald betekent dat ‘Opa Vorst’. Hij kwam bij ons in de winkel met ‘Snegurochka’, dat is zijn kleindochter die hem helpt.”MEER INFORMATIE


Magazine
Haarlemmerstraat 21, Leiden
Website