Stek is op zoek naar een nieuwe naam

In de haven is een plantenwinkel geopend: Stek. Althans, dat is voorlopig nog even de naam. Naast planten kun je er ook kaarten, macramé en vintage meubels kopen. En kleine stekjes mogen er gratis worden geruild.

Eigenaresse Nelske Thalen hield altijd al van planten. “Er staan veel planten in mijn huis, ik word er rustig van. Dat hebben meer mensen hoor ik. Ze komen hier in de winkel en ontspannen helemaal. Ik denk dat het goed is om je te omringen met groen.”

De winkel is ingericht als gezellige woonkamer met kleed op de grond, behang van bladeren en dus heel veel planten. “Ik denk dat er momenteel wel tweehonderd in de zaak staan. Ik koop alleen in wat ik leuk vind. Dat is van alles: van groot tot klein en van hangplant tot staplant. Voor iedereen is er wat wils. De prijs varieert van een paar euro tot €69,50 voor een ecosysteem.”

Thalen verkoopt ook postkaartjes met planten van Drawing Plant Lady en planthangers (‘macramé’ heet dat met een mooi woord) van Cord Crafts. Ook staan er vintage meubels van Compound 24, die zijn ook te koop. Achterin de winkel is een hoekje met stekjes. Die kun je gratis meenemen als je een stekje achterlaat.

In haar winkel komen vooral vrouwen even kijken. “Je hebt oudere vrouwen die de planten van vroeger herkennen.” Tijdens het interview komt er nog een jong stel binnen die een grote plant uitzoeken. Planten en potjes mogen gemixt worden. “Momenteel is de pannenkoekenplant, oftewel de Pilea peperomioides, erg populair. Je herkent hem aan de ronde bladeren. Ik zorg dat ik van die plant altijd wat heb staan.” Niet iedereen heeft zulke groende vingers als Thalen. Wat is het geheim van planten verzorgen? “Water en liefde. Want alles dat je aandacht geeft, groeit.”

Nieuwe naam
“Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van een andere Stek, een stadstuinwinkel in Rotterdam. Ze bestaan al vijf jaar en hebben veel volgers op social media. Er werd gedacht dat dit een tweede vestiging was van hen, verwarring alom dus.” In een mail die de Rotterdamse Stek stuurde werd gezegd dat ze juridische stappen zouden ondernemen als Thalen de naam van de winkel niet verandert. “Ik ken niemand die daar geen slapeloze nachten, buikpijn, migraine of zorgen van heeft gehad. Ik wil dat niet, niet voor mij, niet voor hen. Daar wordt de wereld niet beter van. Daarom ga ik niet zeuren over een naam, dat is zonde van de tijd en energie.” Dus krijgt Stek binnenkort een nieuwe naam. Welke? ,,Dat zullen we zien. Suggesties zijn van harte welkom.”MEER INFORMATIE


Stek
Haven 4, Leiden
Website