Donuts, ballerina’s, insecten en Franse kaasjes voor in de boom

Elk jaar tovert Helmi Faas begin november haar bloemenwinkel op de Breestraat om in een kerstwinkel. Dit is alweer de elfde editie.

Hoewel we misschien nog niet allemaal aan de kerstdagen denken, wordt er al volop kerstdecoratie ingeslagen. In de winkel staan momenteel zeven bomen, en er moeten er nog een paar bij komen. Elke boom is in een bepaalde stijl versierd door de dochter van Helmi. “Mijn dochter Sophia kleedt de bomen aan. Zij heeft een plaatje in haar hoofd, voert het uit en dan ziet het er fantastisch uit. Ik mag eigenlijk zelf nergens aan komen.”

De thema’s van dit jaar zijn: snoep en eten (kleurrijke ijsjes, Franse kaasjes, macarons, lolly’s, donuts, toffees, pizzapunten, hamburger enzovoorts), gadgets (zoals mixers, foodprocessors, tv’s), een Engels thema (telefooncel, zakhorloge, bobby, dubbeldekker en bulldogs; alles met de Engelse vlag erop als knipoog naar de Brexit), een ballerinathema (met ballerina’s en een grote zwaan als piek), een religieus thema (met religieuze beeldjes als kerstballen) en een traditionele boom (met Kerstmannen en veel rode accenten). En zoals elk jaar zie je veel kusvisjes. Faas: “Die zijn dit jaar wel heel erg mooi met veel kleur, glitter en details.” Naast de bomen ook veel kransen, zoals eentje met een Gatsbythema met lipsticks, champagne, parfum en een vrouw in een cocktailglas – allemaal als kerstdecoratie ja. Of eentje met insecten geïnspireerd op couture. Er komt nog een boom vol met poezen- en hondenkerstballen.

“Na de kerstdagen koop ik alweer in voor de volgende kerst,” vertelt Faas. Haar dochter vult aan: “We hebben elk jaar een trouwe kring met klanten die meteen langskomen als we de kerstwinkel klaar hebben. Nu zien we ook steeds meer nieuwe klanten. Je komt van alles tegen: van jong tot oud en zowel mannen als vrouwen. We verkopen decoratie vanaf €4,50 tot hoe duur je het zelf wil maken. Je kunt elk jaar een nieuwe kerstbal kopen in plaats van meteen een hele nieuwe set aanschaffen, zo is het een soort van spaarsysteem.” Het is ook mogelijk om complete bomen aan te schaffen en de dames komen ook bij mensen thuis om een kerstboom aan te kleden.

De winkel op de Breestraat bestaat sinds drie jaar. Voordat Faas de winkel opende, was haar kerstwinkel als een pop-up jaarlijks op verschillende locaties in de stad, zoals de Langebrug en andere locaties op de Bree. De kerstwinkel blijft tot en met de kerst. Natuurlijk zijn er tijdens deze periode ook bloemen, boeketten voor alle gelegenheden, rouwstukken, potten, vazen en dergelijke te kopen. Na de kerst sluit de winkel vanwege de feestdagen en opent het in het nieuwe jaar als ‘normale’ bloemenwinkel.MEER INFORMATIE


Faas est 2016 Flowers and More
Breestraat 119, Leiden
Website