Babooka geopend op de Breestraat

Afgelopen maand opende boekenwinkel Babooka aan de Breestraat, in het voormalige pand van Van Stockum. Ze verkopen er bijzondere kunstboeken. 

Ruim zes jaar zat Babooka en gevestigd op het Gangetje, precies op de hoek van de Botermarkt. Aan de boekenwinkel zit marketingbureau Gangetje 5 vast van eigenaren Lawrence Armitage en Niels Vreeling. Het bureau begon met twee man en groeide al snel naar tien medewerkers. Armitage: “De winkel liep goed en met kantoor hadden we het ook erg druk. We hadden meer ruimte nodig. Ook speelde er de kwestie met de markt. Op marktdagen stonden er vrachtwagens voor onze winkel en daardoor was de omzet veel minder. Dat was niet fijn.”

Verliefd
In juli van het afgelopen jaar werd bekend dat Van Stockum zijn deuren zou gaan sluiten. Armitage werd getipt en ging snel met Vreeling kijken. “We waren meteen verliefd op het pand, binnen een half uur waren we verkocht. We moesten het gewoon hebben. Het is een waanzinnige plek.” En terecht: het historische pand aan de Breestraat heeft een grote glazen gevel, gewelven in het souterrain, de oudste kelder (uit begin dertiende eeuw) van de stad en zelfs een waterput. De heren moesten voor de opening nog wel flink verbouwen en schoonmaken.
Het pand dient als winkel én kantoor voor het marketingbureau, net zoals op de vorige locatie. Er wordt een glazen wand geplaatst om de twee van elkaar te scheiden. De rest van de eerste verdieping wordt samen met de begane grond en de kelder de winkel.

Gewelven
Babooka verkoopt ‘koffietafelboeken’. Dus kunstboeken, fotoboeken, grafische boeken en bijzondere kookboeken. Zoals het vierhonderd pagina’s dikke boek van Gerti Bierenbroodspot met een koperen cover van uitgeverij Komma. Het boek is eigenlijk een kunstobject en kost €3500,00. Maar er zijn ook goedkopere boeken, bijvoorbeeld een fotoboek van Erwin Olaf, een boek over het werk van kunstenaar Banksy of een kookboek over streetfood in Tokio. Op de nieuwe locatie willen de heren hetzelfde assortiment aanbieden, maar dan meer. “De gewelven van het pand lenen zich goed voor mooie kunstboeken. Uitgeverijen waarmee we werken hebben de ruimte gezien en zijn ook enthousiast. Ze stelden voor dat we special editions bijvoorbeeld op zicht mogen hebben.”

Mannenweekenden
Ook willen de heren meer evenementen organiseren. Eerder deden ze dat met een expositie in Marktsteeg 10 voor de walnoten kubus met reproducties van vier schetsboeken van Vincent van Gogh, waar slechts duizend exemplaren van waren. “Ook denken we aan speciale weekenden voor mannen. We willen bovendien luxury goods verkopen die gerelateerd zijn aan boeken en mannen. Het wordt een beetje een mannenwinkel, dat heb je nog niet in Leiden. Vrouwen blijven natuurlijk welkom.”

 MEER INFORMATIE


Babooka
Breestraat 113, Leiden
Website