Van Maanen opent ‘bakery café’

Koffietentjes en lunchrooms hadden we al genoeg in de stad, maar een heus bakkerscafé ontbrak nog.  Van Maanen opende er eentje in september op de Nieuwe Rijn. Het is een plek voor koffie en lunch, maar er is ook een traditionele bakkerswinkel met bakkerij. 

“Het is de bedoeling dat mensen zich hier thuis voelen”, vertelt filiaalleider Edward Mooyman, “We hebben gekozen voor een huiselijke sfeer met leuke zitjes, een openhaard en banken. Het moet een ontmoetingsplek worden waar iedereen zich welkom voelt.” Inspiratie voor dit bakkerscafé kregen de mensen van Van Maanen in Barcelona waar een bakery cafe een bekend begrip is. De inrichting van het bakkerscafé is vintage en een beetje industrieel: grote zwartwit-platen met bakkerstaferelen hangen pontificaal aan de muur, verschillende stoeltjes aan een grote tafel, leren koffers en andere robuuste items als accessoires en diverse zitjes met designstoelen. “De inrichting en accessoires komen van diverse brocante markten uit België en Frankrijk.” De achterste ruimte, de opkamer, ingericht met fauteuils, een grote tafel en een loungebank, is leuk om af te huren voor kinderpartijtjes of verjaardagen, maar ook voor vergaderingen.

plein10-van-maanen-nieuwe-rijn-lr-17

Het draait natuurlijk allemaal om het brood. De bakkerswinkel verkoopt een gevarieerd assortiment aan verse broden, gemaakt van verschillende soorten graan zoals spelt, tarwe, haver, rogge en boekweit. Het oogappeltje en tevens lievelingsbrood van Mooyman vormt het Duinenbrood. Het is een authentiek, karaktervol meerzadenbrood met lijnzaad, hazelnoten en zonnebloempitten. “De knapperige korst is belegd met zonnebloempitten en die geven het brood nog een extra bite. Daar komen de klanten echt voor terug.” Verder is Handgemaakt een van de paradepaardjes. Dat is brood zonder toegevoegde E-nummers en alleen maar verse producten. Het gaat terug naar het ambacht van de bakker, het wordt deeg op basis van desem wordt 24 uur lang gerezen voor meer smaak.

Ontbijten, lunchen en koffiedrinken kan hier heel goed. Het bakkerscafé is elke dag vanaf 7.00 uur al open en op zondag vanaf 8.00 uur. Op de kaart staat natuurlijkveel brood: sandwiches, clubsandwiches, tosti’s en ook aan de kinderen is er gedacht. De medewerkers zijn opgeleid als barrista en kunnen heerlijke koffie zetten.

Van Maanen bestaat al 108 jaar. Het bedrijf werd in 1907 opgezet in Katwijk aan den Rijn door Jan van Maanen, inmiddels heeft het 54 vestingen door de hele provincie. Het bakkerscafé in Leiden zoekt verbinding met de buurt. Zo wordt er samengewerkt met Uit de Kunst & Vliegwerk. Deze kunstenaars krijgen in de winkel een podium om te exposeren.

 MEER INFORMATIE


Bakkerij van Maanen
Nieuwe Rijn 39, Leiden
Website