Eindelijk een leuke herenmodezaak in de stad

Op de Lange Mare is onlangs Detour Concept geopend, een kledingzaak voor heren. Eindelijk! Want eerlijk is eerlijk: op dat gebied werden de mannen in Leiden toch een beetje achtergesteld.

Björn Snel en zijn partner Charlotte Elbracht zijn de eigenaren van de nieuwe winkel op de Lange Mare. Snel werd naar eigen zeggen ‘geboren in de mode’ en is vertegenwoordiger van een aantal schoenenmerken. Ook zijn vriendin werkte als designer. Afgelopen jaar dacht het stel erover na of ze iets samen zouden kunnen beginnen. Het werd Detour Concept: een omweg in hun carrières en toevallig ook een ‘detour’ van de Haarlemmerstraat. Snel: “Dit is onze basis. Vanuit hier kunnen we nog meer dingen opzetten. En het is wel fijn dat ik weer op de fiets naar mijn werk kan gaan.” Sinds drie maanden is de winkel open. “We hadden meteen al vaste klanten. Zo kwamen we op Rrrrollend Leiden al verschillende heren met onze schoenen en shirts tegen. Logisch als je bedenkt dat er voor hen weinig winkels in de stad waren. Ze hoeven nu niet meer uit te wijken naar andere steden.”

Casual cool
De herenzaak richt zich op mannen van 25 tot 50 jaar. Het assortiment is net even anders dan in andere zaken. “We verkopen geen fashion en volgen niet de laatste trends, maar zijn meer een lifestyle. De collectie is eigentijds, we noemen het casual cool”. Bij Detour Concept vind je merken zoals Dstrezzed, Kronstadt, Daniele Fiesoli en Bread & Boxers. De kleding is redelijk geprijsd: van €29,95 voor een basic shirt tot €129,00 voor een chino. Elbracht: “We lijken een boutique, klanten verwachten daardoor ook hoge prijzen. Maar dat valt mee. Je kunt makkelijk met twee volle tassen de winkel verlaten, zonder meteen blut te zijn. We vinden persoonlijk contact met de klanten belangrijk. De winkel is warm en huiselijk ingericht, de meubels zijn gewoon erfstukken van onze oma’s. Er hangt een gemoedelijke sfeer. Zelfs mannen die eigenlijk niet van winkelen houden, voelen zich hier op hun gemak.”

Stoere mannenboeken
Naast kleding worden er schoenen van Satorisan en Blackstone verkocht, maar ook tassen van Qwstion, zonnebrillen van Komono en sokken van Qnoop. Verder werkt Detour Concept samen met Babooka, een aantal stoere mannenboeken over motors en vlees kun je kopen in de winkel. “Dames zijn natuurlijk ook welkom. Vaak nemen zij hun man of zoon mee naar binnen. De schoenencollectie is ook voor vrouwen en zij vinden de accessoires ook leuk. We verkopen bijvoorbeeld ook nog telefoonhoesjes van Wood’d en handgemaakt bestek van Bensenhaver.”

Opbloeiende Lange Mare
Elbracht en Snel hebben het naar hun zin op de Lange Mare. Snel: “De Lange Mare bloeit op, meer ondernemers vestigen zich er. Het is echt een gezellige straat. Wij verfden laatst de gevel van ons pand, de buren volgden ons idee. Voorlopig zitten we hier goed, er wordt al gevraagd wanneer we een tweede vestiging of een winkel voor dameskleding gaan openen.” Wie weet.MEER INFORMATIE


Detour Concept
Lange Mare 108, Leiden
Website