Leiden is elke zondag OPEN. Waarom eigenlijk?

De meeste winkels in Leiden zijn op elke laatste zondag van de maand, tijdens LEIDEN is OPEN, geopend. Steeds meer winkeliers kiezen ervoor om elke zondag open te zijn. Claudia de Zeeuw, eigenaar van Eduard Leiden en voorzitter van Leiden is OPEN, vertelt waarom dat zo belangrijk is.

Hoe lang ben jij al op zondag open? Hoe bevalt dat? 
“Toen ik in 2010 mijn winkel begon in de Pieterskerk-Choorsteeg (met de naam Centre Ville) ben ik elke laatste zondag van de maand open geweest. Dat was in Leiden de klassieke koopzondag, tijdens het toenmalige Verrassend Winkel Weekend. Er werden activiteiten georganiseerd door Centrum Management om de koopzondag te ondersteunen. Als voorzitter van de ondernemersvereniging destijds heb ik ook vaak bijgedragen met de mede-ondernemers aan de activiteiten, bijvoorbeeld door markten te organiseren in mijn wijkje. Sinds begin 2015 ben ik gevestigd op de Hooglandse Kerkgracht met de Concept Store EDUARD en ben ik vanaf het begin elke zondag open gegaan. Ik merk een groot verschil met de maandelijkse koopzondag. Ik heb het idee dat mensen dit beter opslaan, dus ze weten dat ik elke zondag open ben, vaak komt dat heel goed uit omdat ze op zaterdag nog druk zijn met andere dingen. En ik merk dat er op zondag ook een heel ander publiek bij komt, de dagjesmensen, toeristen uit binnen- en buitenland, die graag een beetje funshoppen naast de andere dingen die ze op zondag kunnen doen in Leiden.”

fullsizerender

Waarom is het zo belangrijk dat iedereen meedoet op de zondag?
“Leiden heeft op dit moment een achterstand op veel omliggende gemeenten en winkelcentra voor wat betreft de wekelijkse koopzondag. En er dreigen nog meer grote winkelcentra bij te komen in onze directe omgeving die wel elke zondag open zijn. Wij hebben als ondernemers het voordeel dat we in een hele mooie stad en historisch centrum zitten en de bezoekers daarom veel extra’s te bieden hebben op de zondagen. Maar als slechts de helft van de winkels open zijn, gaan de mensen die gewoon naar de stad gaan omdat ze iets nodig hebben, ergens anders naartoe. En alles wat ze ergens anders uitgeven, geven ze niet bij ons uit. En ik denk dat we die omzet gewoon hard nodig hebben. Het gaat in Leiden best goed, het percentage leegstand is hier lager dan landelijk, maar het moet echt nog beter en dat kan ook, volgens mij. Omdat het kan, ben ik ook zo gedreven om dat met alle mede-ondernemers voor elkaar te proberen te krijgen. Het is hier toch 100 x leuker dan in een winkelcentrum of -nog erger- Outlet Center?”

Voor sommige winkeliers is het moeilijk, ze moeten een dag extra open of extra personeel hiervoor betalen. Kan je dat begrijpen? 
“Waar een wil is, is een weg. Natuurlijk moet je dan een dag meer open, maar de huur en de voorraad is voor die dag ook al betaald en als je dicht bent levert het sowieso niks op. Dus ja, het is een investering maar die is goed te overzien. En het lijkt mij duidelijk dat die investering binnen de kortste tijd een rendement gaat opleveren als iedereen meedoet en we meer winkelend publiek naar Leiden weten te trekken. Maar ook nu al, met maar veertig procent van de winkels open op de zondag, is voor mij de zondag gemiddeld beter dan een doordeweekse dag, in maar vijf uur, dus die vijf uurtjes personeelskosten heb ik er makkelijk uit.”

Werk jij elke zondag?
“Nee, ik ga niet elke zondag zelf in de winkel zitten, soms wel, maar dan zouden de kinderen echt gaan protesteren en terecht. Ik heb drie dochters en ook nog een man die me af en toe thuis willen hebben. Maar ik vind het helemaal niet zo moeilijk om een aardig meisje te vinden die doordeweeks een tijdje voor een half dagje meedraait om alles een beetje te leren, en dan de zondag aan haar over te laten. Voor mij speelt ook altijd mee dat ik graag een bijdrage lever voor de stad, dus al zou het mij zelf nog niks opleveren dan zou ik toch volhouden. Zo sta ik nu ook al vier maanden in het Pop-Up warenhuis samen met Cora Onderwater van de Bloemenboot de Watertuin. Dat levert niet zoveel op, ik denk dat we in het rood uitkomen hoewel we nog een goede tijd tegemoet gaan tot eind december. Maar dat doen we voor de stad, voor de winkels op de Breestraat, voor het gemeenschappelijk belang, en voor onszelf zien we het dan ook maar als promotie. Cora en ik verwachten niet dat alle ondernemers zo gek zijn als wij maar willen wel graag andere ondernemers ook motiveren om in oplossingen te denken en gewoon aan te pakken.”

Wat zou je deze ondernemers adviseren?
“Ik adviseer alle ondernemers om de komende tijd de mail heel goed in de gaten te houden over de plannen met Leiden is OPEN voor volgend jaar. Ik kan er nu nog niks over zeggen maar al wel dat ze er veel meer aan gaan hebben en dat het hopelijk ook gaat helpen als ze wel open willen op de zondagen, maar nu nog niet kunnen of durven.”MEER INFORMATIE


Eduard
Hooglandse Kerkgracht 6, Leiden
Website