Dertig jaar stripwinkel Mevrouw Kern / de Leidse Stripshop

Mevrouw Kern / de Leidse Stripshop heeft een nieuwe eigenaar. Vanaf dit jaar neemt Menno Barkema de zaak over. De stripwinkel bestaat al dertig jaar.

Barkema neemt de winkel over van Hans Edink. Hij was 25 jaar lang de eigenaar. De zaak bestaat dertig jaar en is destijds begonnen op de Aalmarkt door Willem van Dijk. “Er zou toen een passage worden gebouwd en de stripshop kreeg een ‘oprotpremie’ om te verhuizen”, vertelt Barkema. Die passage is er nooit gekomen. De stripshop was inmiddels verhuisd naar de Breestraat. Daar startte ook de verkoop van prentenboeken voor kinderen. Toen kwam de naam ‘Mevrouw Kern’ er ook bij. “Die naam verwijst naar de mevrouw die op de Aalmarkt altijd stripboeken kocht en verkocht. Ze had een grote collectie Suske en Wiske, en kende zelfs de Belgische striptekenaar Willy Vandersteen.”

Oog voor kwaliteit
Barkema werkt sinds vier jaar in de winkel, maar is al veel langer met strips bezig. “Ik werk vanaf mijn dertiende en sinds die tijd kocht ik al stripboeken.” Het waren de jaren zeventig in Nederland en in stripland waren Sjors, Suske en Wiske, Kuifje en Robbedoes populair en Jan, Jans en de Kinderen kwam net op. „Ik verzamelde veel. Eerst lees je alles en dan nog een keer. Vervolgens ga je verzamelen en krijg je oog voor de fysieke kwaliteit en de drukken.” Daarna ging hij het verhandelen, een echte verzamelaar gooit immers niks weg. “Ik was denk ik een van de eerste striphandelaars die via Internet stripboeken verkocht. Marktplaats bestond toen nog niet eens. Ook stond ik op beurzen.” Strips verhandelen kan soms aardig wat opleveren. Barkema verkocht bijvoorbeeld een keer reclamevelletjes van Tom Poes die hij ooit kocht voor vijf gulden en verkocht voor zo’n  €2000,00. Hij verzamelt nog steeds strips, niet meer alles zoals vroeger want ‘daarvoor bestaat er te veel’, alleen Europese strips. De laatste strips die hij heeft gelezen zijn van Franka, de Rode Ridder en Kuifje.

Superheldenfilm
Onlangs is de striptekenaar van Jan, Jans en de Kinderen overleden, maar Barkema merkt niet dat er hierdoor extra vraag naar de stripboeken van Jan Kruis was. “Dat komt denk ik doordat hij al zo populair was. Ik merkte wel toen Peter van Straaten overleed er extra belangstelling voor zijn boeken was.” Ook komen er meer mensen naar de stripshop als er weer een superheldenfilm gebaseerd op de Marvelstrips in de bioscoop draait.

Professoren tot schoonmakers
Het moge duidelijk zijn: Mevrouw Kern/Leidse Stripshop verkoopt stripboeken: Amerikaans (Marvel), Europees en Manga. Maar ook tijdschriften, kranten en merchandise. Bijvoorbeeld poppetjes van de smurfen of van Barbapapa. In de winkel zijn er stripboeken vanaf €8,00 verkrijgbaar, een bundeling kan rond de €130,00 kosten. Naast verkopen doet de zaak ook aan inkoop. “De klanten zijn heel divers: van professoren tot schoonmakers, meisjes en jongens en jong en oud. Alleen merk ik dat er minder vrouwen hier komen, en als ze komen dan eerder voor de prentenboeken.” De stripshop heeft zo’n 80.000 strips in de collectie. Er passen 200 strips (met een softcover) op een meter, dus reken maar uit…MEER INFORMATIE


Mevrouw Kern/Leidse Stripshop
Breestraat 141, Leiden
Website