Nieuw bij BetterBagels: de Burgerbagel

BetterBagels bestaat deze maand vijf jaar en dat moet gevierd worden. Eigenaar Frank Zweerus bedacht daarom de burgerbagel.

Zweerus woonde vanwege zijn werk vlakbij New York City. Daar heeft hij de bagels leren waarderen. “Op kantoor hadden we ‘bagel friday’, elke collega nam zijn favoriete bagels mee.” Daar leerde hij dat de echte bagel, naast het kenmerkende gat, gekookt wordt. Terug in zijn geboortestad Leiden kon Zweerus niet de bagels vinden die hij in Amerika gewend was, en dus dacht hij: dan ga ik het zelf maar doen. “Ik leerde het van een bakker uit New Jersey, en verkocht mijn creaties op een landwinkel. Dat liep goed en toen wilde ik het professioneel gaan doen.” De bagelbakker kwam het pand op de Lange Mare tegen, vroeger het onderkomen van bakkerij De Sleutels, en besloot zich daar vijf jaar geleden te vestigen.

Best bewaarde geheim
“Het ging langzaamaan steeds beter. We hebben nooit aan reclame gedaan, daarom kennen sommige Leidenaren ons echt niet terwijl klanten uit Arnhem, Gent en zelfs New York voor ons terugkomen. Ik noem BetterBagels daarom altijd ‘het best bewaarde geheim van Leiden’.” Het publiek van BetterBagels is internationaal, dat komt volgens Zweerus omdat je in Nederland nog niet een echte ontbijtcultuur hebt.

IMG_3198

Met de hand gevormd
Op de kaart bij BetterBagels naast bagels ook muffins, cookies en taarten. Ook zijn veel producten glutenvrij. De bagels worden ambachtelijk gemaakt, daarmee is Zweerus de enige in Nederland die dat zelf doet. Een bagel maken is een heel proces en kan wel 48 uur in beslag nemen. Het deeg wordt gekneed, dan met de hand gevormd, vervolgens moet het rijzen en afkoelen. Dan wordt de bagel gekookt, gebakken, omgedraaid en weer gebakken. “De meeste bagels die je bijvoorbeeld in de supermarkt tegenkomt zijn niet gekeerd, gekookt en gekoeld, dat geeft een heel ander product als resultaat.” Op de kaart staan traditionele bagels zoals met creamcheese of LOX (gerookte zalm, creamcheese en bosui), maar ook varianten met vlees, zoet en vegetarisch. De producten die Zweerus gebruikt zijn bijna altijd biologisch.

IMG_3200

Burgerbagel
BetterBagels heeft een heus testpanel dat alle nieuwe broodjes of combinaties test voordat ze op de kaart komen. Het panel bestaat uit mensen die veel met voeding bezig zijn, zoals foodies, een eigenaar van de cateringbedrijf, een professionele bbq’er en zelfs de winnaar van de Engelse versie van Heel Holland Bakt. Eén van de succesvolle probeersels was de burgerbagel. “Ik ben ze nog nergens anders tegen gekomen. Ik vind het heel lekker en ze vullen goed. We hebben een vlees en vegetarische burger met heerlijke combinaties. Vanwege deze burgerbagel gaan we op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond open.”MEER INFORMATIE


BetterBagels
Lange Mare 96, Leiden
Website