Vinyl & Koffie, een goede combinatie

Op de Haarlemmerstraat is een nieuwe platenzaak geopend, maar niet zomaar eentje: je kunt er ook bijzondere koffie drinken.

Nowa’s Place verkoopt lp’s, ep’s, singles en cd’s. De prijsklasse ligt tussen de €5,00 en €20,00. Je vindt er diverse muziekstylen: zijn hiphop, funk, soul, disco, reggae, world, rock, dance en ook diverse Nederlandstalige genres zoals nederbeat, cabaret en de welbekende pop albums.

Bloemige koffie
Eigenaar Ischa Nowa wilde niet alleen maar een platenzaak beginnen, daar heeft Leiden er immers al wat van. “Ik wilde een combinatie maken van een winkel met horeca. Ik serveer koffie die je achterin de winkel bij een platenspeler kan opdrinken terwijl je lekker plaatjes luistert. Ik zeg altijd: Duik in de bakken, bestel een bakkie en check de plaatjes die je gevonden hebt op een van de platenspelers.” Tijdens het interview serveert hij me koffie van Ethiopische bonen, gebrand en geleverd door de Leidse koffiezaak Borgman & Borgman, die een zachte, bloemige smaak geven. Hij gebruikt een filterapparaat en maalt de bonen zelf.

Voor de toekomst wil Nowa nog meer organiseren. “DJ-sessies, workshops, events en ook gewoon spontaan muziek maken, jamming! Eigenlijk alles wat in mijn eigen huiskamer kan gebeuren, wil ik ook hier laten gebeuren. Ik zit vol met ideeën om het hier levendig te houden.”

Charme
Onder zijn klanten bevinden zich dj’s, muzikanten, verzamelaars en mensen die graag thuis vinyl draaien. “Er wordt steeds meer vinyl gedraaid, merk ik. Het heeft natuurlijk ook een bepaalde charme. Je haalt de plaat uit de hoes, legt hem op de speler en zet de naald erop. Het geluid is veel fragieler en je hebt een platenspeler nodig, met natuurlijk wel een goede naald en een paar boxen. Deze samenstelling kan eenvoudig worden opgezet als je wilt beginnen met het luisteren naar lp’s. Na verloop zal je aanpassingen maken in je apparatuur zodat het geluid nog beter wordt. Eigenlijk net als goede koffie drinken. Koffie is ook afhankelijk van een juiste samenstelling, als eerste de koffieboon, daarna het branden, het malen, aanstampen, de koffiemachine en ook de waterdruk tellen allemaal mee voor een lekker bakkie.” Een mooie vergelijking.MEER INFORMATIE


Nowa's Place
Haarlemmerstraat 231, Leiden
Website