Leidse vestiging van Brownies & Downies

Nieuw op de Aalmarkt is de vestiging van Downies & Brownies. Je kunt er koffiedrinken, lunchen en vooralsnog op een avond dineren. Het eten en drinken wordt geserveerd door kanjers.

In 2010 werd Brownies&Downies opgericht, acht jaar later zijn we 47 vestigingen verder. In 2014 kwam Stefan Verboom in aanraking met het concept. “Het sociale aspect sprak me aan. Hiervoor werkte in voor een baas, maar ik wilde ondernemen.” Samen met een compagnon werd hij verantwoordelijk voor de tien vestigingen in Noord en Zuid-Holland. Zelf komt hij uit Alphen en kende daarom dus Leiden. “Ik wilde een historisch pand, toen kwam dit op ons pand. Een pand uit 1455 dat eerst een jongenshuis was en toen de stadsapotheek. Geweldig!” Je ziet wat oorspronkelijke elementen terug en bijvoorbeeld oude rekken die voor de ramen hingen, worden nu gebruikt om plantjes aan op te hangen. Er moest wel ruim twee jaar verbouwd worden.

 

Kanjers
Het personeel van het café bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking, zoals Downsyndroom. “We noemen hen allemaal kanjers. Door programma’s van Johnny de Mol is het heel ‘normaal’ geworden om met verstandelijk gehandicapten te werken. We hadden in het begin nog weleens mensen die wat van de naam van het café vonden. Als ik dan uitleg dat de naam is gekozen met de ouders van ons personeel, is het weer goed.” Verboom vindt het gezellig met zijn team. “Je werkt natuurlijk iets anders. De een heeft wat meer begeleiding nodig dan de ander en ze werken meestal iets korter. Hier in Leiden heb je ook Happy Tosti waar met verstandelijk gehandicapten wordt gewerkt, bij ons is de menukaart uitgebreider.”

Brownies en blondies
Laten we even kijken op de kaart. Voor de lunch kun je kiezen uit salades (Carpaccio, kip, mozzarella, geitenkaas en zalm), soepen en broodjes. Ook voor kinderen zijn er speciale gerechten, zoals American pancakes en een kindertosti. Daarnaast wordt er ook een high tea, high wine en high beer geserveerd. Natuurlijk zijn er brownies te bestellen: de gewone normale, maar ook speciale zoals een met cranberry en pecan, of een met karamel en zeezout. Ook blondies, dat zijn brownies van witte chocolade. De brownies en blondies zijn gemaakt van de chocolade van Tony Chocolonely. Vooralsnog kun je op vrijdag ook dineren, later wordt dit uitgebreid tot drie avonden per week. In het voorjaar kun je buiten zitten op het terras in het Catharinahof. Aan de achterkant is trouwens ook de ingang voor mensen in een rolstoel of voor ouders met een kinderwagen.MEER INFORMATIE


Brownies & Downies
Aalmarkt 11, Leiden
Website