Leuke cadeaus bij House of Items

In een ruimte van 25 m2, een studentenkamer bijna, is sinds november House of Items gevestigd. Klein maar fijn! Je vindt er cadeaus met een verhaal.

Eigenaresse Irma Tems, I.Tems dus, werkte jarenlang als ambtenaar op het ministerie maar vond het tijd voor iets anders: een eigen winkel. Na wat rondjes te hebben gelopen kwam ze bij het pand op de Hooglandse Kerksteeg uit, hiervoor zat er een uitzendbureau in. “Een klein maar fijn plekje voor een winkel. Het was bijna december, de tijd van cadeaus dus, en ik vind cadeaus met een verhaal zo leuk. Dus niet: dit is een plant, maar een item dat educatief is, fairtrade, fair labour, duurzaam, biologisch, handmade of Dutch Design. Producten die de wereld een beetje beter en mooier maken.”

Recycled geitenleer
Via via kwam ze aan de items met een verhaal. Als criterium hanteert Tems dat ze het zelf ook mooi moet vinden en dat het verder bijna niet in Leiden wordt verkocht. In de winkel zie je bijvoorbeeld de vazen van Foekje Fleur. De vazen zijn geïnspireerd op plastic flessen die je in de plastic soep of bij het afval zou kunnen tegenkomen, maar dan gemaakt van porselein en in een pastelkleurtje. Of sokken met een bekende kunstenaar, wetenschapper of filmster op je tenen. Of Makii: grote kleurplaten die je ook als tafelkleed kunt gebruiken, handig als er kinderen mee eten. “Dan hebben ze wat te doen tijdens het kerstdiner bijvoorbeeld. Afgelopen december werd het kleed goed verkocht.” Verder verkoopt House of Items posters van Leiden, handgemaakte en fairtrade sieraden, schorten van denim en speelgoed waarmee kleintjes kunnen bouwen. Nog eentje dan: pasjeshouders en sleutelhouders van recycled geitenleer, gemaakt door de Rotterdamse start-up ELM.

Leuke items hoeven niet duur te zijn. Een zeepje zonder kleurstoffen heb je al vanaf €0,75. Het duurste is de rijkswachter met lampje voor €125,00. Dat zijn robotjes gemaakt van de kisten waarin schilderijen van het Rijksmuseum werden vervoerd tijdens de verbouwing. Op de robot staat een code waarmee je kunt zien welk schilderij erin is vervoerd.

Valentijn
Tems houdt ervan om al die items bij elkaar te vinden. “Je kunt ook gewoon naar de groothandel gaan om in te kopen, maar naar deze bijzondere, authentieke producten speuren is veel leuker.” House of Items speelt in op de feestdagen. Voor de komende tijd vind je er items voor Valentijn. En binnenkort kun je er terecht voor duurzame koffie to go.MEER INFORMATIE


House of Items
Hooglandse Kerksteeg 10, Leiden
Website