Vegan taart en cake (en heel veel koffie) bij I Scream Coffee

Eigenaar Gerben van Schie vond de koffie die werd aangeboden op Leiden CS niet lekker genoeg. Waarom dan niet zelf lekkere koffie schenken? Zo gezegd, zo gedaan.

Afgelopen jaar opende hij in april zijn koffie- en ijssalon in de ‘kijkdoos’ naast de kapper en supermarkt. De gemeente wilde dit pand een tijdje later gebruiken om te tonen hoe het stationsgebied er de komende jaren uit komt te zien, dus Van Schie moest verhuizen. Dat werd naar het pand op de 2e Binnenvestgracht, naast Studio de Veste. “Swapfiets zit ook op deze locatie. Ze hadden genoeg ruimte en wilde een koffiebar realiseren door een andere partij. Een mooie samenwerking dus. De combinatie fietsen en koffie zie je trouwens vaker in grote steden, in Den Haag zit bijvoorbeeld het populaire Lola coffee and bikes.”

Flat white
En zo opende I Scream Coffee officieel afgelopen november de deuren. Je kunt er koffie en thee bestellen om mee te nemen, of nuttigen in het zitgedeelte. Op de koffiekaart staan de bekende koffies: americano, espresso, latte, latte macchiato, cappuccino en ijskoffie. En voor theeliefhebbers is er muntthee, ‘gewone’ thee en chai latte. Het favoriete drankje van Van Schie is de flat white: een koffie bestaande uit een deel espresso, twee delen warme melk en een laagje melkschuim. Bij I Scream Coffee kun je kiezen uit melk, sojamelk en havermelk.

Vegan chocoladebietentaart
Natuurlijk hoort er wat lekkers bij de koffie of thee. Van Schie serveert huisgemaakte appeltaart, carrot cake, lemon cake, chocobietentaart of havermoutkoekjes. De kaart met zoetigheden wisselt dagelijks. “Het gebak is allemaal vegan. Een vriend van mij eet veganistisch en hij vond het wel leuk om voor het gebak te zorgen in de zaak. Ik proefde het en merkte helemaal niet dat het vegan was. Het is gewoon heel lekker. In Leiden kun je op weinig plekken veganistisch eten. Oh, nu we het er over hebben, ik moet de appeltaart in de oven even controleren.” Tijdens het interview laat Van Schie een stukje chocoladebietentaart proeven en hij heeft gelijk: het taartje smaakt heerlijk zoet en je proeft geen smaak van bieten.

Amandelschaafsel
Of Van Schie komend voorjaar weer ijs gaat verkopen, weet hij nog niet zeker. “Mijn passie is en blijft koffie. Het is nog wel mijn droom om op verschillende manieren koffie te zetten, slow coffee bijvoorbeeld.” Verder organiseert hij muziekevents genaamd ‘I Scream Session’ en koffieworkshops genaamd ‘I Scream Tasting’. Data hiervan staan op Facebook. En kwam het nog goed met de appeltaart uit de oven? “Ja gelukkig wel, ik hoef er alleen nog even amandelschaafsel overheen te doen.”

 MEER INFORMATIE


I scream coffee
2e Binnenvestgracht 14, Leiden
Website