Waarom Leiden leuker is dan Amsterdam

Dringende toeristen met koffers, veel afval op straat, lange rijen voor musea. Amsterdam is een hotspot voor mensen vanuit de hele wereld, maar het toenemende toerisme in de stad brengt veel problemen met zich mee. Het kan heerlijk zijn om een dagje toerist in eigen land te zijn, te shoppen en op het terras te zitten, maar grote drukte in de stad kan roet in het eten gooien. Maar wat zijn andere plekken die misschien nog wel veel leuker zijn om naartoe te gaan? Leiden lijkt in verschillende opzichten heel op onze hoofdstad en is zeker de moeite waard. Hier vier redenen waarom Leiden minstens, of misschien wel beter is dan Amsterdam!

  1. Leiden is gemoedelijk maar zeker levendig

De grachtengordels, oude pakhuizen en bruggetjes in Leiden doen al gauw denken aan een kleine versie van Amsterdam. Echter is er één groot verschil: toeristen. Waar je in Amsterdam mensenmassa’s aantreft zodra je alleen al het Centraal Station bereikt, kun je in Leiden rustig de stad in wandelen. In het voorjaar vertrekken er wel wat bussen in de richting van de Keukenhof en de bollenvelden, verder is Leiden vooral bezet door locals en studenten waardoor het altijd leeft in de stad. Een ander voordeel is dat vrijwel alles te voet te bereiken is. Het is dus ook niet nodig om je in een volle tram of bus te proppen!

  1. Perfecte shopstad

Leiden oogt en voelt huiselijk. Waar Amsterdam tegenwoordig draait op toerisme en commercie zie je in Leiden vooral lokale winkels en boetiekjes. Dit is terug te zien in de ruim 650 winkels die de stad rijk is, overal waar je komt hangt een persoonlijke sfeer. Ook heeft Leiden met onder andere Hudson’s Bay, H&M en verschillende McDonald’s grote winkelketens waarvoor je niet per se naar Amsterdam zou hoeven gaan. Voor ieder wat wils dus.

  1. Gezellige terrasjes

Ook voor wie gezellig een drankje wil doen of lekker wil eten heb je in Leiden de perfecte plekjes. Zonder dat je je hoeft te storen aan voorbij scheurende taxi’s of toeristen met herrie makende rolkoffers kun je hier genieten van iets lekkers. Overdag kun je heerlijk een drankje drinken op een terras langs het water bij bijvoorbeeld Annie’s of De Waag zonder dat er om de minuut een rondvaartboot langs vaart.

  1. Cultuur en musea

Je bent vast al eens in het Anne Frankhuis of het Rijksmuseum in Amsterdam geweest. Prachtig natuurlijk, maar ook Leiden barst van de musea en bezienswaardigheden. Door de rijke historie van de stad zijn er mooie plekjes om te bezoeken. Denk aan de Burcht, het stadhuis of de Pieterskerk. Ook zijn er genoeg musea te bezoeken zoals Museum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden en Museum Boerhaave. Een groot voordeel hiervan is wederom dat alle plekken en musea op loopafstand van elkaar zijn!

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen om de sleutelstad eens te bezoeken! Maar niet allemaal tegelijk nu.. Dat wordt zo druk anders 😉MEER INFORMATIE


Leiden

Website