Maar liefst 150 wijnen bij Proeflokaal 1574

De stad is een wijnbar rijker. Proeflokaal 1574, het jaartal verwijst natuurlijk naar het Leids ontzet, combineert wijn met spijzen.

Afgelopen zomer opende de wijnbar. Eigenaar Maarten van den Dries wil wijn combineren met spijzen met de focus op shared dining. Zoals een Boeuf Bourgionne in combinatie een glas Pinot Noir. Alles is huisgemaakt en past bij het seizoen. “We willen de wijnhuiskamer van Leiden zijn, maar wel met eten, een hapje hoort immers bij een glas wijn.”

Proeflokaal 1574 heeft maar liefst 150 flessen in het assortiment. In totaal zijn er zestig wijnen per glas te bestellen. En elke week gaan er tien eruit en tien nieuwe flessen wijn erin. “We willen blijven ontdekken en leren. We serveren wijnen, waarvan ik de afgelopen jaren dacht: hee, dat is echt leuk. Ik heb de afgelopen vijftien jaar soms wel driehonderd soorten wijn per week geproefd, reken maar uit hoeveel dat er zijn.” De wijnen komen vanuit de hele wereld: de bekende landen zoals Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika, maar ook België, Roemenië, Hongarije en ons eigen landje. Dit jaar was voor Nederland een heel mooi wijnjaar vanwege het goede weer.” Nederland staat vooral bekend om de hybride druivensoorten die ons wisselvallige klimaat aankunnen, maar ook druivensoorten als Pinot Blanc doen het erg goed in Nederland. Proost!

 MEER INFORMATIE


Proeflokaal 1574
Apothekersdijk 38, Leiden
Website