De eerste chocoladeletters zijn binnen!

Truffels, pumps, tasjes, klompen, huizen, bonbons en ook nog gewone repen. Je kunt bijna alles van chocola krijgen bij Olala aan de Botermarkt. De eerste chocoladeletters zijn al gemaakt.

Samen met dochter Maria opende Petra van Giessen eind mei de deuren van de Leidse vestiging van Olala Chocola. Een tijdje terug was ze toe aan een nieuwe uitdaging. Ze kocht altijd haar chocola bij de vestiging van Olala in haar woonplaats, en ze wist dat ze daar verder mee wilde. Met haar dochter werd ze franchisenemer van het concept. Maar eerst moest ze in opleiding. “Daar leer je alles: van bonbon tot chocoladeschoentje maken. Het leuke is dat je zelf een eigen identiteit mag ontwikkelen bij Olala. Alles was we leuk vinden, kunnen we hier doen.” Nu is de winkel in Leiden een feit. “De stad kende ik al, ik kwam er altijd graag. De mensen zijn er leuk en we zitten op een mooie locatie. Ik was op slag verliefd op het pand aan de Botermarkt.”

Chocolade grachtenpanden
Er komt een drukke tijd aan voor moeder en dochter, tijdens de feestdagen worden er altijd veel chocoladeletters verkocht. Afgelopen week werden de eerste letters gemaakt. Naast chocoladeletters verkopen de twee bonbons, huisgemaakte chocopasta, truffels en repen met bekende maar ook bijzondere combinaties: zoals karamel en zout, maar ook cayenne of lavendel. De ingrediënten worden aangepast aan het seizoen. De favoriet van Petra is een bonbon met marene en marsepein. In de winkel vind je ook pumps, tasjes, klompen en zelfs grachtenpanden van chocola. “De klompjes en grachtenpanden doen het goed bij toeristen.”

De choco van Olala is handgemaakt en daarmee ambachtelijk. Wat is het geheim? “Dat is de smaak, die moet je proeven. Hij is voller en romiger dan chocola die je bijvoorbeeld in de supermarkt kunt kopen. Mensen komen echt terug voor deze chocolade. Ik merk het ook al hier, we zijn pas open maar hebben toch al vaste klanten opgebouwd.”

In het pand zat hiervoor het uitgebreide deel van keukenwinkel Kitchenart. De winkel is als een pijpenla en loopt ver naar achteren door. Voorin de winkel staat alle chocola uitgestald. Achterin zijn de werkbanken en draaien drie grote chocolademachines. Aan de grote werkbanken worden ook workshops georganiseerd: van bonbons maken tot een speciale workshop voor kerst. Terug naar de chocolade machines, daarin draait een rad waar gesmolten chocolade langs druipt. De ene machine is gevuld met gesmolten witte chocolade, de ander met melkchocolade en de derde met donkere, pure chocolade. Je zou er stiekem je vinger even in willen steken, maar dat mag niet vanwege de hygiëne. “Klanten vinden het leuk dat je hier het productieproces kunt bekijken.” De machines verspreiden een chocoladegeur door de winkel. Gelukkig mag je wel proeven bij de toonbank. De etalage staat altijd vol met een bepaald thema, nu is dat herfst. “We moeten wel uitkijken, want als de zon op de etalage staat, smelt alles.”MEER INFORMATIE


Olala Chocola
Botermarkt 14, Leiden
Website