‘Vriendschappen ontstaan bij lekkere koffie’

Ken jij Chummy Coffee al op de Breestraat? Een gezellige koffiebar waar naast de klassieke koffies ook hele bijzondere combinaties te drinken zijn.

Het hoekpand op de Breestraat, waar voorheen klassieke muziek werd verkocht, heeft een tijdje leeggestaan. Jaap van der Schee en zijn partner Corrie Zandbergen uit Valkenburg wilden voor zichzelf beginnen, zagen het mooie pand en sloegen hun slag. De hoezen van LP’s  van klassiekers aan de muur herinneren nog aan de vorige winkel. Sinds vorig jaar is Chummy Coffee open. ‘Chummy’ betekent overigens ‘vriendschappelijk’. Van der Schee legt uit: “Vriendschappen ontstaan en worden onderhouden onder het genot van een lekker kopje koffie. Verder is de sfeer hier ook vriendschappelijk en gezellig.”

Bijzondere combinaties
De koffiebonen komen bij Caffènation uit Antwerpen vandaan. “Ze branden hun eigen bonen, gaan naar de landen om daar de oogst te proeven en kopen direct bij de boeren in. Dat is een stuk eerlijker. We hebben telkens weer een andere blend bonen die we in de zaak gebruiken.” Op de kaart staan standaard koffies, zoals Espresso, Cappuccino, Latte, Americano, Doppio espresso, Flat white en Cortada, maar ook bijzondere combinaties. Een Milli vanilli bijvoorbeeld, dat is een latte met vanille en slagroom, of de Ginger spice: een cappuccino met witte chocolade, gember en honing. Ook de Cold brewed coffee met tonic of alcoholvrije mojito vallen op. “Ik laat me inspireren door de Smakenbijbel, daar leer je welke smaken bij elkaar passen. Zo kwam ik op de Hara kiri: een chocodrink met gestoomde melk, framboos, gember en melkchocola. Echt heel lekker. Mijn favoriete koffie is de espresso en voor thuis gewoon een filterkoffie.” Naast koffie kan je er ook thee, chocodrinks, iced tea, soda’s en iced frappés drinken.

Onderscheiden
“Er zijn al verschillende koffiebarretjes in de stad. We onderscheiden ons door alleen te focussen op koffie. Je kunt hier niet lunchen, we hebben wel taartjes op de vrijdag en zaterdag. We willen geen concurrent zijn van de andere koffiebars in de stad, we vullen elkaar juist aan.”

Altijd gezellig
Van der Schee merkt dat er een wisselend publiek bij hem langskomt. “Studenten, toeristen, ouderen of mensen die na hun werk een koffietje bestellen. De locatie is wat dat betreft perfect: een mooie doorloop tussen de Universiteit en het centrum in. Het is hier altijd gezellig.”

 MEER INFORMATIE


Chummy Coffe
Breestraat 97, Leiden
Website