Kleine kinderen welkom bij Kleine Planeet

Afgelopen week opende Kleine Planeet aan de Botermarkt: een café en een winkel waar (kleine) kinderen welkom zijn.

Want dat is nog niet overal het geval in de stad. Je wordt weleens boos aangekeken als je als ouder ergens gaat koffiedrinken en je kind zet het op een krijsen. Eigenaressen Amrit Dev Dirks en Dana Brozban beamen dat. Dirks: “We hebben allebei jonge kinderen, en er is geen plek in de stad waar je als jonge ouder gemakkelijk met je kindje kunt zitten en kan ontspannen. Kinderen willen spelen en rondrennen en dat kan niet in reguliere horecazaken. We hebben veel met jonge ouders gepraat, zij misten ook zo’n plek. Daardoor wisten we zeker dat er in Leiden hier een markt voor was.” Ook in andere steden zie je zo’n familieconcept steeds vaker.

Begin 2018 startten ze een crowdfundingactie waarmee ze in totaal €50.000 binnenhaalden. Het streven was €30.000, dat werd dus ruim gehaald. Brozhan: “Het geeft je moed en ontzettend veel positieve energie als ouders in de stad je steunen en mede financieren. Zonder de steun van de lokale ouders was het niet gelukt.” Vanaf augustus werd er hard geklust en verbouwd met hulp van vrijwilligers en begin december ging de zaak open. “Iedereen vraagt wie onze interieurarchitect is, dat zijn we gewoon zelf,” lacht Dirks. De meubels komen van kringloopwinkels en via via, ze zijn geschuurd en geverfd en zien er weer als nieuw uit.

Grijpgrage handjes bestendig
Kleine Planeet bestaat dus uit twee delen: een winkel en een café. Laten we met de winkel beginnen. Hier worden duurzame en biologische items verkocht. Speelgoed voor kinderen, knuffels, mobieltjes voor boven de wieg, maar ook verzorgingsproducten van merken zoals Oh Lief en Petit&Jolie, servies, flessen, kinderkleding en draagdoeken. In de winkel staat een grote glijbaan en hobbelpaardjes waar kinderen mee mogen spelen. En ook handig: alle items staan hoog genoeg zodat grijpgrage kinderhandjes er niet bij kunnen.

Babyccino
Dan komen we bij het cafégedeelte. Het lijkt een heel normaal café, alleen dan met speelhoekjes voor kinderen in verschillende leeftijden. De speelhoeken zijn niet achterin, zoals bij andere horecagelegenheden weleens voorkomt waardoor je geen zicht op je kind hebt, maar juist prominent middenin de zaak met de tafeltjes eromheen. Kinderen mogen er rennen, rondlopen en het is er niet erg als er eentje huilt. Borstvoeding geven mag er ook, er is een hoekje hiervoor ingericht voor meer privacy en rust mocht je daar behoefte aan hebben. In de toiletruimte zijn er verwarmde verschoontafels en er is een speciaal familietoilet.

Je kunt er ontbijten, lunchen en koffiedrinken. Op de kaart staan verschillende koffies, (ook een babyccino voor kinderen die net als hun ouders ‘koffie’ willen, maar dan alleen warme melk met schuim), thee, huisgemaakte granola, croissants van ‘buurman’ Mamie Gourmande en zelfgebakken taarten, waaronder ook glutenvrije en vegan varianten.

Dorp in de stad
Dirks en Brozhan willen met Kleine Planeet een dorp in de stad creëren. “Een plek in het centrum van de stad waar ouders en grootouders met kinderen zich thuis voelen en elkaar ontmoeten. Een plek waar ouders even tot rust kunnen komen, om hulp kunnen vragen en samen met de kinderen gewoon even kunnen genieten. Want dat is heel belangrijk.”

 

 MEER INFORMATIE


Kleine Planeet
Botermarkt 25, 26 Leiden
Website