House of Items is verhuisd naar de Pieterskerk-Choorsteeg

Cadeauwinkel House of Items is verhuisd naar een groter pand op de Pieterskerk Choorsteeg. Afgelopen weekend was de nieuwe winkel voor het eerst open. 

In november 2017 opende de winkel aan de Hooglandse Kerksteeg, in een ruimte van zo’n 22 m2. Klein, maar fijn. Waarschijnlijk het kleinste winkeltje van de stad. Eigenaresse Irma Tems – I. Tems dus, vandaar House of Items – werkte jarenlang als ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en sprak veel met ondernemers voor haar werk. Ze vond het tijd voor wat anders, en geïnspireerd door de ondernemers opende ze haar eigen winkel. Ze verkocht er cadeaus met een verhaal. “Producten die de wereld en je leven een beetje beter en mooier maken, dus educatief is, fairtrade, fair labour, duurzaam, biologisch, handmade of Dutch Design.”

Populaire sokken
Bijvoorbeeld de vazen van Foekje Fleur. De vazen zijn geïnspireerd op plastic flessen die je in de plastic soep of bij het afval zou kunnen tegenkomen, maar dan gemaakt van porselein en in een pastelkleurtje. Of sokken met een bekende kunstenaar, wetenschapper of filmster op je tenen van het merk Chatty Feet. “Die sokken waren heel populair, ze lagen in de etalage en veel mensen kwamen ervoor naar binnen.” Of Makii: grote kleurplaten die je ook als tafelkleed kunt gebruiken, handig als er kinderen mee eten. Verder verkoopt House of Items posters van Leiden, handgemaakte en fairtrade sieraden, schorten van denim en speelgoed waarmee kleintjes kunnen bouwen. Leuke items hoeven niet duur te zijn. Een zeepje zonder kleurstoffen heb je al vanaf €0,75. Het duurste is de rijkswachter met lampje voor €125,00. Dat zijn robotjes gemaakt van de kisten waarin schilderijen van het Rijksmuseum werden vervoerd tijdens de verbouwing. Op de robot staat een code waarmee je kunt zien welk schilderij erin is vervoerd.

Rondlopen in de winkel
Eigenlijk was het helemaal niet het plan van Tems om te gaan verhuizen. “Ik hoorde dat het pand op de Pieterskerk Choorsteeg vrij kwam, een aantal mensen zei dat het echt wat voor mij was. Toen ben ik gaan denken. Het is ook een hele leuke buurt waar ik waarschijnlijk meer aanloop zal hebben. De andere ondernemers uit de straat zijn al even komen kennismaken.” Alle genoemde spullen verkoopt Tems ook in haar nieuwe winkel. En meer, want de winkel is ruim twee keer zo groot. “Je kunt er gewoon rondlopen, haha, dat kon bijna niet in de vorige winkel. In de nieuwe winkel wil ik fairtrade koffie gaan verkopen en schenken, gezellig aan een grote tafel zodat klanten ook hun verhaal kwijt kunnen. En ik ben van plan om meer accessoires voor in huis te verkopen zoals lampen. Maar ook kleding. Allemaal spullen die het leven een beetje mooier maken.”MEER INFORMATIE


House of Items
Pieterskerk Choorsteeg 18, Leiden
Website