Modejacht Vintage en Spruit verkopen kleding en planten

Afgelopen weekend opende de gezamenlijke winkel van Modejacht Vintage en Spruit op de Haarlemmerstraat. Ze verkopen vintage kleding en planten, een mooie combi!
Modejacht Vintage bestond al sinds 2013, toen verkocht eigenaresse Niesje Hachmer vintage kleding online en op markten. In 2015 opende ze een winkel op de Pieterskerk-Choorsteeg. Afgelopen jaar sloot de winkel. Daar leerde ze Jennifer Swaak kennen, die met ondernemers sprak hoe het is om een winkel te hebben. Swaak had een passie voor planten en twijfelde voor zichzelf een winkel wilde openen. Ze kwam in contact met Kleedvermaak, deed mee aan de Leihallen en kon als ‘pop-inner’ onder de naam Spruit een tijd in die winkel haar planten verkopen. “Toen sloot Kleedvermaak en deed ik een oproep om samen met iemand een winkel te openen. Niesje reageerde, zij wilde Modejacht weer nieuw leven inblazen.” Hachmer: “Planten en vintage kleding vind ik een leuke combinatie.” Swaak vult aan: De stijl van Niesje vind ik ook heel leuk. Ik heb er geen moment aan getwijfeld aan onze samenwerking.”

Slow fashion
Toen moesten de dames nog op zoek naar een plek voor de winkel. Het was net het goede moment dat de huurprijzen op het oostelijke deel van Haarlemmerstraat werden verlaagd. Swaak: “Ik kwam nooit zo vaak op dit deel van de Haarlemmerstraat, maar er is een verandering gaande. Je ziet dat er meer winkels zich hier vestigen.” Appel&Ei opende onlangs hier de deuren, De Vliegershop verhuisde hierheen en er zijn geruchten dat meer ondernemers deze kant op gaan. Hachmer: “Ik zie het als reactie op de fast fashion van de ketens die verderop in de straat zitten. Slow fashion hoort ook thuis in de winkelstraat.”


Bijzondere planten
Swaak verkoopt dus planten in haar deel van de winkel. Bijvoorbeeld begonia’s, maranta’s, papyrusplanten en varens. “Ik probeer bijzondere planten mee te nemen van de kweker, die je niet zo snel ergens anders ziet. Zoals de Monstera minima.” Daarnaast verkoopt ze ook potten en snuisterijen zoals linoprints van de Leidse kunstenaar Rik Spil. Het lijkt weer helemaal hip om thuis planten te hebben. “Ik denk dat die interesse er nu is doordat mensen bewust met hun leven bezig zijn. Je zorgt ervoor dat een plantje groeit en brengt buiten naar binnen.”

Mooie details
Hachmer verkoopt vintage kleding, schoenen, tassen en sieraden voor vrouwen. Daarvoor koopt ze vintage kleding in uit verschillende landen. “Vooral bij de jaren zeventig ligt mijn passie. Alles is uniek wat ik verkoop, er is er maar één van.” Wat is er zo mooi aan vintage kleding? “De kleding heeft mooie details, afwerking en stoffen. Echt een verschil met de kleding van nu uit de ketens. Er komen vaak moeders en dochters in de winkel, als dochters dan kleding staan te passen en er blij mee zijn, reageren de moeders met: dat droeg ik vroeger ook! Vintage kleding haalt herinneringen op.”MEER INFORMATIE


Modejacht en Spruit
Haarlemmerstraat 223-225, Leiden
Website