Nieuw in Leiden: Zwaan op de Nieuwe Rijn

Sinds deze maand is Zwaan geopend op de Nieuwe Rijn. De winkel is van een bekende Leidse ondernemer.

Lia Zwaan, weten we gelijk waar de naam van de nieuwe winkel vandaan komt, is geen onbekende in de stad. Ze had dertien jaar lang tweedehands winkel Ratjetoe op de Hogewoerd en werkte een aantal jaar bij kledingwinkel Kaaa’s. Zo’n vier jaar geleden nam ze De Gelaarsde Lat over. De huidige eigenaar zocht na vijftien jaar een opvolger en Zwaan voelde zich geroepen om dat te doen. Ze verkoopt er merken voor vrouwen die je bijna nergens in de stad vindt. Ze vertelt: “Tijdens mijn zoektochten naar leuke merken kom ik zoveel andere leuke spullen tegen. Die paste niet helemaal bij de De Gelaarsde Kat, maar ik wilde er toch wat mee. Ik had er een nieuw podium voor nodig.”

Alles komt bij elkaar
Toen verhuisde toevallig interieurwinkel Skyler naar de overkant van de straat en kwam het pand op nummer 51 vrij. Zwaan waagde de sprong en besloot een tweede winkel te beginnen, want De Gelaarsde Kat blijft natuurlijk gewoon bestaan. “Alles komt bij elkaar. Nu kan ik toch die leuke spullen inkopen.”

Sprookje
Zwaan is volgens Zwaan voor mensen die niet van ketens houden. De naam van de winkel, we zeiden het al, is de achternaam van de eigenaresse. Op de muur bij de kassa  is dan ook een grote muurschildering van een vliegende zwaan te zien. “Maar het slaat ook op onze slogan: ‘Zwaan kleedt aan’. Iemand zei dat ‘Zwaan kleef aan’ ook een sprookje is, net als De Gelaarsde Kat. Dat vond ik wel heel toevallig. Ik ga in allebei de winkels staan, ik wil bij beiden betrokken zijn.”

Genderneutraal
Bij Zwaan vind je kleding en accessoires voor mannen en vrouwen. “Het loopt in elkaar over. Vroeger noemde je dat uniseks, nu het dat genderneutraal.” Merken die ze verkoopt zijn bijvoorbeeld Blundstone, Hannes Roether, Chie Mihara, Lavandera en Knowledge. Dat laatste merk is volledig Co2-neutraal. “Duurzaamheid vind ik belangrijk. Alle merken die we verkopen zijn dat of steunen goede doelen.” Ook kom je wat babykleding tegen. “Niet in grote oplage hoor, maar soms kom ik wat leuks voor kleintjes tegen. Bijvoorbeeld wat capejes van een regenjassenmerk of bijpassende babyshirtjes bij shirts voor mannen.” Het duurste in de winkel is een tas van het merk Bree van €500,00. Het goedkoopste een portemonnee van datzelfde merk, die kost €49,00.

Draagbaar
Bij Zwaan vind je geen trends. “Daar ben ik niet zo van. Ik koop geen trends in. De kleding die je hier koopt, moet over tien jaar nog steeds draagbaar zijn. En anders kun je beter naar een keten gaan.” Precies!MEER INFORMATIE


Zwaan
Nieuwe Rijn 51, Leiden
Website