Hoera! 30 jaar Omnia Fausta!

Precies 30 jaar geleden begon Lucy Scheerder-Linger haar winkel Omnia Fausta op de Hogewoerd.
Dertig jaar geleden werkte ze ergens, waar ze het niet helemaal naar haar zin had. Ze begon daarom zelf maar een winkel, op haar eigen manier. “Destijds waren er in Leiden helemaal geen winkels voor mensen van 18 tot 30 jaar. Geen ketens zoals nu, alleen maar boetieks. Ik richtte me op die doelgroep. Het waren vooral studenten die bij me kwamen om te winkelen. En het leuke is, de studenten van toen komen nu nog steeds,” vertelt ze. Daardoor kent ze de meeste van haar klanten heel goed.

Een vaste klant vertelt dat Scheerder een kledingstuk uit de rekken kan halen, waarvan je denkt: niet helemaal mijn smaak. Maar dan blijkt het juist heel goed te staan. Scheerder: “Soms komen klanten langs en dan praten we zo lang dat ze helemaal vergeten dat eigenlijk iets wilden kopen.”

Mooie stoffen, goede kwaliteit
Bij Omnia Fausta vind je kleding voor mannen en vrouwen van merken zoals Paul Smith, Isabel de Pedro en Tiger of Sweden. Scheerder: “Het zijn merken die met mooie stoffen werken en van hele goede kwaliteit zijn. Je kunt ze niet gemakkelijk online kopen, daarom is het een reden om naar de winkel te komen. Ze zijn weer goed te combineren met de andere merken die ik verkoop in de winkel.”

Roze
In 1999 opende ze aan de overkant een tweede winkel, waar ze voortaan de herenkleding verkocht. “Ik stopte na 4 jaar, want het was te veel heen en weer geren. Klanten wilden graag door mij worden geholpen.” Na 4 jaar was de herenkleding weer terug op nummer 8a.

Momenteel hangt de lentecollectie in de winkel. De flared broek is weer terug en ook vrouwelijke aangesloten jurkjes. Verder veel kleur en prints. “Veel roze, dat staat iedereen, zowel mannen als vrouwen.” De herfst/wintercollectie heeft Scheerder ook al ingekocht. “Hier zie je weer de flared broek en mannenpakken voor vrouwen.”

Geheim
Dertig jaar een winkel hebben, dat is gezien de crisis en het populaire online winkelen best knap. Wat is het geheim van Omnia Fausta? “Ik heb nooit concessies hoeven doen en alles kunnen doen wat ik wil. Ik heb in die 30 jaar altijd in oplossingen gedacht. Als iets niet werkte, ging ik onderzoeken wat wel werkte.” ‘Omnia Fausta’ betekent overigens ‘alles is goed’. Scheerder: “Dat is de wens die ik mijn klanten meegeef: alle goeds in hun leven.”MEER INFORMATIE


Omnia Fausta
Hogewoerd 8a, Leiden
Website