Elke dag nieuwe vintage items bij DaVintage Clothing

Weer een nieuwe winkel in het oostelijke deel van de Haarlemmerstraat. Het wordt er steeds leuker! DaVintage verkoopt vintage kleding voor mannen en vrouwen.

Eigenaresse Salma Koolhaas komt oorspronkelijk uit Indonesië en woont pas twee jaar in Nederland. Desondanks spreekt ze al behoorlijk Nederlands. Ze werkte als au pair in Den Haag en kwam daar ook haar man tegen. Ze trouwden en vestigden zich samen in de stad. Ze vertelt: “Het was altijd mijn droom om een eigen winkel te verkopen. Ik keek eerst in Den Haag, maar daar heb je al veel vintage winkels en de huur is er erg hoog.”

Ze kende Leiden al, kwam er eerder met vrienden. “Ik vind het een leuke stad, het is er niet te druk.” Ze bekeek drie panden op de Haarlemmerstraat, onder andere het pand waar nu Modejacht en Spruit zijn gevestigd. “Maar toen ik hier binnenkwam, wist ik: this is the place! Het is er ruim en licht, een hele fijne plek.” En zo opende DaVintage in maart van dit jaar. De naam bedacht Koolhaas omdat het lijkt op ‘Da Vinci’ en omdat je het makkelijk kunt onthouden.

Duurzaamheid
DaVintage Clothing verkoopt, de naam zegt het al, vintage en tweedehands kleding voor vrouwen én mannen. Je vindt er merkkleding zoals Ralph Lauren, Tommy Hilfiger en King Louis. Koolhaas heeft al langer een passie voor vintage, ze draagt het graag in combinatie met nieuwe kleding. “Ik ben me bewust van de omgeving en vind duurzaamheid belangrijk. Ook houd ik van de stijl van kleding van vroeger. De kwaliteit is nog steeds heel goed, waarom zou je het dan niet meer dragen? Bovendien is het vaak goedkoper dan nieuwe kleding, meer mensen kunnen betalen.”

Lange groene jurk
Ze wijst naar een lange, groene jurk. “Ik heb geen idee hoe oud deze jurk is, waarschijnlijk komt hij uit de jaren zestig. Maar kijk hoe mooi het nog is. Zonde om weg te doen toch?” De jurk kost een paar tientjes. Het goedkoopste in de winkel zijn topjes van €1,50, het duurste een leren jas van €50,00.

Elke dag nieuwe items
De klanten van DaVintage zijn gemiddeld tussen de zeventien en zestig jaar oud. “Eigenlijk zie je hier mensen van elke leeftijd binnenkomen. Jonge meiden tot oudere vrouwen.” Koolhaas maakt veel gebruik van Instagram, en ziet dat daardoor ook mensen de winkel weten te vinden. De kleding krijgt Koolhaas via inbreng van haar klanten of van de vintage wholesale. Ze heeft een grote opslag met kleding, waardoor er elke dag wel nieuwe items in de winkel te vinden zijn. Sowieso doet ze elke vier weken het assortiment in de winkel volledig veranderen.MEER INFORMATIE


DaVintage Clothing
Haarlemmerstraat 247, Leiden
Website