De Pindakaaswinkel is geopend in Leiden

Pindakaasliefhebbers opgelet: sinds afgelopen week heeft de stad een heuse pindakaaswinkel. Hier wordt het goedje op het voetstuk geplaatst dat het volgens de eigenaar verdient.
De vestiging in Leiden is de vijfde winkel. In 2016 opende Michiel Vos de eerste winkel aan de Amsterdamse Czaar Peterstraat. “Ik zocht woonruimte in Amsterdam. Eén kant van mijn huis zat aan de winkelstraat. We zijn letterlijk aan de keukentafel begonnen met het maken van pindakaas.” Het was de eerste pindakaaswinkel van ons land. En het liep goed: “Het was meteen een hype.”


Geen palmolie
Vos is bioboer en houdt, het moge duidelijk zijn, erg van pindakaas. “Klopt, ik eet het graag. Ik kwam alleen geen pindakaas tegen die ik echt heel erg lekker vond. De pindakaas uit de supermarkt heeft vaak allerlei toevoegingen, die niet nodig zijn. Zo zonde. Daarom besloot ik het zelf te maken.”  En dus ging Vos aan de slag met pinda’s uit Argentinië  en een beetje kokosolie.  “Daar bestaat de basis van al onze pindakazen uit. Palmolie komt er niet in.” Dat is omdat er voor de productie van palmolie oerwouden worden gekapt.

Pindakaas met een smaakje
Ook begon hij te experimenteren met smaken, want dat bestond nog niet. De Pindakaaswinkel verkoopt tien verschillende smaken: naturel, karamel en zeezout, chilipeper en citroengras, dadel en kaneel, kokos en zeezout, knoflook en gebakken ui, stroopwafel en kaneel, witte chocolade, koffie en zeezout en een sportvariant met extra proteïne. Hoe hij op die bijzondere combinaties komt? Hij kreeg tips van zijn klanten en van bevriende koks, die veel van smaken weten. De favoriete combinatie van Vos is die met kokos en zeezout. Ook in de winkel in de Haarlemmerstraat verkoopt die goed.

Gezond
Naast lekker is pindakaas volgens Vos ook nog eens heel gezond: “Het is het gezondste wat je in een potje kunt krijgen. Pure pindapasta bestaat uit louter goede vetten en voedingsstoffen. Het is ook goed voor de aarde. De pindaplant neemt niet alleen voedingsstoffen op, maar verrijkt de grond ook met broodnodig stikstof.”

Pindabaas
In elke winkel, en online, kun je pindakaas voor €6,45 per potje kopen. Een extra grote pot kost €24,45. In de Leidse winkel kun je elke smaak proeven. Ook worden er accessoires verkocht: rompertjes met daarop de tekst ‘pindabaas’. Ook het personeel loopt in een shirt met deze tekst. Naast de winkels wordt de pindakaas van Vos verkocht bij andere winkels. ,,We hebben bewust gekozen onze pindakaas niet via de gewone supermarkt te verkopen, maar via andere kanalen waar mensen ons verhaal kunnen vertellen.”

De wereld veroveren
Plannen heeft Vos nog genoeg: “De wereld veroveren. Nederland is een typisch pindakaasland, maar ik weet zeker dat het ook in andere landen aanslaat. Iedereen vindt het immers lekker.”MEER INFORMATIE


de Pindakaaswinkel
Haarlemmerstraat 190, Leiden
Website