Circulair Warenhuis is een ambachtenwerkplaats, winkel en repair café in een!

De stad is een warenhuis rijker. Niet zomaar een warenhuis, maar een circulair warenhuis. Bij zo’n warenhuis staat duurzaamheid centraal. Het is een initiatief van kringloopwinkel Het Warenhuis.

Het Circulair Warenhuis op de Haarlemmerstraat is een ambachtenwerkplaats, winkel en repair café in een. Er worden nieuwe producten gemaakt van herbruikbare grondstoffen, mensen worden er opgeleid en duurzame goederen worden er gerepareerd. Circulair betekent trouwens dat er geen grondstoffen worden vernietigd. Glas is daar een voorbeeld van: het wordt gemaakt, verkocht, gebruikt, in de glasbak gegooid, schoongemaakt en opnieuw gesmolten en gebruikt.

2,5 miljoen goederen
Coördinator Michael Spierenburg vertelt: “Bij de kringloopwinkel verwerken we jaarlijks 2,5 miljoen goederen. We proberen zoveel mogelijk hiervan te verkopen, maar sommige spullen zijn kapot of beschadigd. Die willen we een tweede leven geven. Oude kleding kunnen we bijvoorbeeld vervilten en daarmee tassen of accessoires maken. Van het oude kastje van oma kunnen we een nieuwe tafel of snijplank maken. En oude spijkerstof kan verwerkt worden tot hoogwaardig isolatiemateriaal.” Niet recyclen, maar upcyclen dus.

Zelf maken
Bij het repair café kunnen mensen langskomen met een kapot item, een kapotte houten kruk bijvoorbeeld, en dan vervolgens samen met iemand van het warenhuis het maken. Spierenburg: “Zo steek je er zelf ook wat van op en raak je gemotiveerd om vaker iets te maken dat kapot is. Het past in het verhaal om minder tot niets weg te gooien. Je kunt hier met bijna alles terecht.” Vooralsnog is het repair café op een aantal momenten in de week, het plan is om dat verder uit te bouwen.

Schildpad van spijkerbroek
In de winkel worden items verkocht die zelf zijn gemaakt van oude, onverkoopbare spullen. Het gaat dus niet om spullen uit de kringloopwinkel of opgepimpte tweedehands items. Alles is gemaakt in het warenhuis, zoals een schildpad van oude spijkerbroekenstof, tassen, etuis, kaarsen, slingers gemaakt van oude atlasbladen, snijplanken en memoblokken.

Iedereen welkom
In de ambachtenwerkplaats worden mensen opgeleid op het gebied van textiel, elektra, hout en fietsen maken. De werkplaats is zichtbaar vanuit de winkel. “Dat is een bewuste keuze. Duurzaamheid gaat niet alleen over het behoud van grondstoffen, maar ook over zorg voor mensen. In het Circulair Warenhuis maken we beide zichtbaar.” Het warenhuis werkt met vrijwilligers, statushouders, mensen met een uitkering en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Spierenburg: “Iedereen is hier welkom. Er werken vakmensen, vrijwilligers die een nuttige en gezellige invulling van hun dag zoeken, mensen die toewerken naar betaald werk en vrijwilligers die een vak willen leren. We bieden leer-werkplekken maar zijn ook een sociale ontmoetingsplaats.”MEER INFORMATIE


Circulair Warenhuis
Haarlemmerstraat 216, Leiden
Website