Een beetje magie bij De Paradijsvogel

Eigenaresse Jolanda Gaal heeft haar winkelpand op de Haarlemmerstraat gewonnen! Eind afgelopen jaar opende ze de mooie winkel.

Dat zit zo: Centrummanagement Leiden organiseerde in juli van dit jaar samen met een aantal partners de wedstrijd ‘Win je Winkel’. Ondernemers konden zich inschrijven met een businessplan en daarmee het winkelpand  op de Haarlemmerstraat 206 winnen voor een huurvrije periode van zes maanden. Gaal, zelf wonend in Delft, vertelt: “Mijn dochter studeerde in Leiden en had nog wel contact met mensen uit haar cordial. Ze wees me op de wedstrijd. Ik had in Delft vroeger een atelier waar mensen creatief bezig konden zijn en feestjes konden geven. Daar ben ik mee gestopt en toen ging ik de politiek in.” Gaal is raadslid namens de lokale partij Onafhankelijk Delft.

Ze vervolgt: “Ik had in Leiden nog geen soortgelijk atelier gezien, en dus schreef ik me in voor de wedstrijd.” Ze was door naar de volgende ronde en moest zichzelf en haar plan presenteren aan een professionele jury. Haar plan voor een nieuwe winkel in Leiden werd beoordeeld op vijf punten: wat is de toegevoegde waarde van je onderneming voor het centrum van Leiden? Wat maakt je onderneming onderscheidend, creatief en vernieuwend? Welke toekomstvisie heb je voor je onderneming? Op welke manier blijkt dat je ondernemerschap bezit? En wat is de financiële onderbouwing van je onderneming na het eerste jaar? Gaal nam wat hoeden en sieraden mee, hield een presentatie, ging naar eigen zeggen ‘helemaal los’ en toen won ze zomaar de wedstrijd.


Vlucht uit de werkelijkheid
Zodra je de winkel van Gaal instapt, waan je je in een andere wereld: met maskers, veren en een groot houten paard op wielen. Ze legt uit: “Ik ontwerp al jaren kostuums, hoeden, maskers, sieraden en nog veel meer voor het beroemde carnaval van Venetië. Regelmatig ga ik ook naar Il ballo del Doge, daar haal ik veel inspiratie uit. Zo’n gemaskerd bal is heel leuk. Je zet een masker op en niemand ziet meer wie je bent. En met een kostuum aan ben je helemaal onherkenbaar. De meest schuwe mensen kruipen uit hun stulp als ze een masker op hebben. De sfeer van het bal van Venetië probeer ik ook door te voeren in mijn atelier. Ik zorg voor wat magie.”

Gaal is dus creatief, ze schildert, ontwerpt en maakt sieraden. Daarvoor is De Paradijsvogel bedoelt. Mensen mogen er hun eigen creaties maken. “Mensen mogen hier komen om te schilderen, maskers versieren voor feestjes of hun eigen sieraden maken. Je kunt alles leren. Het gaat ook om de beleving in de winkel, het is een beetje een vlucht uit de werkelijkheid.” Je kunt er ook feestjes organiseren. “We hebben diverse thema’s voor kinderen. Alles kan op maat en op budget.”


Lichtjesavond
Verder heeft Gaal nog tal van ideeën voor de stad. “Het lijkt me leuk om hier in Leiden ook Lichtjesavond te organiseren. Steden als Delft en Gouda hebben dat ook. Of een evenement organiseren dat alle winkeliers hun etalages in een bepaald thema aankleden zodat de winkels meer tot leven komen.”MEER INFORMATIE


De Paradijsvogel
Haarlemmerstraat 206, Leiden
Website