Interieurwinkel De Klare Lijn blijft groeien

Daan van der Pennen en Roelof Atema zijn de nieuwe eigenaren van De Klare Lijn. Gevraagd worden om de winkel over te nemen, was ‘once in a lifetime’.
De Klare Lijn bestaat 26 jaar, in 1992 werd de winkel opgericht door Hans Olijerhoek en Susan Jegesi. Onder hun toeziend oog groeide het uit tot een begrip in de regio met locaties op de Hooigracht en de Nieuwstraat. Zo’n 26 jaar later vonden ze het tijd voor pensioen.  Roelof Atema en Daan van der Pennen werkten er respectievelijk 14 jaar en 8 jaar. Van der Pennen: “De vraag werd gesteld of we de zaak wilden overnemen. Dat was voor ons ‘once in a lifetime’. We wilden dat De Klare Lijn bleef bestaan.” Atema vult aan: ,,Het was echt een eer dat we hiervoor gevraagd werden.” Het moge duidelijk zijn dat de heren positief reageerden op de vraag, sinds een jaar zijn ze de nieuwe eigenaren.

Verplaatsing
Een van de eerste acties die de nieuwe eigenaren ondernamen, was de sluiting of liever gezegd: verplaatsing van de 2 locaties op de Hooigracht. “We hadden 3 locaties en dat is best veel. We wilden ons eerste jaar als ondernemers niet in de zandbak gaan zitten. De Hooigracht gaat immers op de schop. De locatie op de Nieuwstraat 1 blijft. We zitten nu meer bij elkaar, dit is meer gestroomlijnder,” legt Van der Pennen uit. En nog een vernieuwing: de locatie op de Nieuwe Rijn, de hoofdlocatie van de winkel, is vergroot door de achterkant erbij te trekken.


Atema: “Dit stond oorspronkelijk leeg. Ik schat dat er nu 1102 meter bij is gekomen. Je kunt nu aan 2 kanten de winkel binnenlopen. En het geeft veel meer licht.” Op deze locatie komen de collecties van de Hooigracht en de Nieuwe Rijn samen. “Elke winkel heeft zijn eigen stijl. De collectie van de Hooigracht noemden we ‘instapdesign’, de Nieuwe Rijn is qua assortiment moderner. Hier mengen we de 2 stijlen,” wijst Van der Pennen achterin de winkel.

Voor de collectie van alle locaties kopen de compagnons in wat ze zelf mooi vinden. ,,Het zijn producten met een verhaal. Bijvoorbeeld een mooie fauteuil die in een sociale werkplaats wordt gemaakt in een kleine oplage,” aldus Atema. Van der Pennen: “We vinden het leuk om kleine merken te vinden. En natuurlijk moet het mooi zijn en lekker zitten.”

Merken die je vindt in de winkel omschrijft hij als volgt: grote en bekende designmerken in huis, maar tonen ook nog onbekende, soms kleine merken. Dus Gispen en Hay, maar ook Moroso en Marset. Je kunt er ook terecht voor kunst, Joost Veerkamp bijvoorbeeld en Hendrik Valk. Het werk van laatstgenoemde is nu ook te zien in De Lakenhal. “We zijn opgevoed door Hans en Susan. De collectie houden we hetzelfde, maar we willen de winkel wel laten groeien. We gaan de website verbeteren, eigen producten ontwikkelen en interieuradvies geven. We hebben een adviseuse in dienst  die kleinschalig meubeladvies kan geven  maar ook interieur- en lichtadvies  voor het hele huis, ” vertelt Van der Pennen.

Staat tot slot hun eigen huis vol met design? “Bij mij komt er inderdaad meer en meer design binnen. Ik heb eetkamerstoelen niet om op te zitten, maar om naar te kijken.”MEER INFORMATIE


De Klare Lijn
Nieuwe Rijn 61, Leiden
Website